preskoči na sadržaj

Osnovna škola Marina Getaldića Dubrovnik

 > O školi  > Povijest
Povijest

Osnovna škola Marina Getaldića

Osnutak: 1817.

Dan Ustanove: 12.lipnja.

Osvrt na prošlost škole

U školskoj zgradi Centar nastava se održava gotovo dvjesto godina. To je kamena trokatnica na uglu Gučetićeve i Ulice Miha Pracata s iznimno lijepom unutrašnjosti: predvorje i kameno stubište sačuvani su u svom starinskom izgledu s bunarom, zidnim nišama i voltovima; prostrane učionice imaju visoke stropove, a jedna je oslikana stropnom freskom. Obnovljeno dvorište krasi mala kamena fontana. Tik uz školsku zgradu nalazi se Arheološki vrt, uređen i otvoren 2009. Škola ima i najljepšu dvoranu za tjelesni u cijelom Dubrovniku.

Pronašli smo podatke koji nam potvrđuju da je 2. listopada 1817. započela u njoj nastava trogodišnje muške pučke škole koja je nosila naziv Glavna škola. Imala je u početku tri razreda, 1823. doneseni su novi propisi prema kojima je dodan 4. razred.

U njoj su u početku radila tri učitelja. Prvi stalni upravitelj te škole bio je Silvestar Gujina. Pod istim krovom organizirani su  odmah i tečajevi za obrazovanje nastavnika za potrebe šireg dubrovačkog područja. Poznati su i prvi učitelji u toj školi. Bili su to: Ivan Ivanišević, Ivo Fiorović i Stjepan Ivić.

Prema školskim propisima iz 1823., pohađanje Glavne škole u Dubrovniku bilo je obavezno za svu djecu od šeste do dvanaeste godine. Ipak, javna škola za djevojčice neće se u Dubrovniku otvoriti još punih 14 godina. Odlukom od 31. listopada 1837. osnovana je prva javna ženska škola koja je počela raditi već sljedećeg dana. Prve su dubrovačke učiteljice bile Mare Badnjinović i Frane Milašinović.

Profesor Karač iz čije smo korisne knjige "Osnovno školstvo u Dubrovniku i okolici do početka Drugog svjetskog rata" naveli podatke o povijesti naše škole, navodi i ova zapažanja: "Bez obzira na ovaj vidljiv korak koji je učinjen s ciljem bolje organizacije osnovnog školstva, ovakva škola nije mogla steći željeni ugled. Nastava se izvodila na talijanskom jeziku, školske knjige su se nabavljale uglavnom iz Italije..."

Naš ponos: Gradski Lidrano, kazališna skupina "Bete", klapa "Porporela", školski zbor, državna natjecanja iz engleskog jezika, matematike, likovne kulture, hrvatskog jezika

Izvannastavne aktivnosti: badminton, veslanje, plivanje, humanitarne akcije, list "Betino zrcalo"

Geslo: "Getaldići iz Grada i Ploča - Iza grada"

Napomena: Prva pučka škola u Dubrovniku osnovana 1817., sedmogodišnja škola od 1947.-1950., I. Osmogodišnja škola od 1950.-1963., OŠ  "Miše Simoni" od1963.-1992., OŠ Marina Getaldića od 1992.

 

Rad sa strankama

 

 

 

Centar za sigurniji internet nudi mogućnost anonimnog prijavljivanja ilegalnog sadržaja te besplatni broj za savjete.

Netica nudi odgovore na pitanja korisnika o pravilnom i sigurnom korištenju interneta, ali i o nekim aktualnim temama u digitalnom svijetu.

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Informacije za roditelje

INFORMACIJE ZA RODITELJE- razredna i predmetna nastava

 

 

Korisni linkovi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
METEO PODACI

    

 

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu...

Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

mgbiblioteka@gmail.com

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Sigurnost i zaštita djece na internetu

CMS za škole logo
Osnovna škola Marina Getaldića Dubrovnik / Frana Supila 3, HR-20000 Dubrovnik / os-mgetaldica-du.skole.hr / ured@os-mgetaldica-du.skole.hr
preskoči na navigaciju