preskoči na sadržaj

Osnovna škola Marina Getaldića Dubrovnik

 > Aktivnosti
 

31.1.2018.

RADIONICE UDRUGE FENIKS

Prvu radionicu  iz ciklusa  Teorije izbora i JA poruka održat će članice Feniksa, udruge za zaštitu djece, mladih i obitelji, u petak, 8. veljače, u 18 sati u prostorijama  Znanstvene knjižnice Grad ( Cvijete Zuzorić 4 ).  Tijekom sljedeća dva mjeseca održavat će se besplatne radionice namijenjene roditeljima i djeci (polaznicima 5., 6. i 7. razreda). Radionice za roditelje vodit će Marija Hrtica i Bojana Čengija, a zajedničke za roditelje i djecu Katarina Telesmanić.

Radionice su osmišljene kako bi roditelji kvalitetnije i sadržajno provodili vrijeme sa svojom djecom, a ujedno i prakticirali naučeno na radionicama namijenjenim samo za njih.

Primjena Teorije izbora  u  radu s  roditeljima  omogućava  roditeljima da bolje upoznaju sebe te bolje razumiju  svoje  potrebe i potrebe  svoje djece. Roditeljima  se pruža mogućnost da boljim razumijevanjem sebe i drugih ojačaju vlastite kapacitete  i  kompetencije te da  u odnosu na dob djeteta, njegovu razvojnu razinu, specifičnosti  i individualnosti  budu efikasniji u discipliniranju djece te im tako omoguće da odrastu u  odgovorne, sretne i zadovoljne ljude.

Program provode Feniks, udruge za zaštitu djece, mladih i obitelji u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama.

Nakon pet održanih radionica za roditelje, planiraju se tri radionice za djecu te još tri zajedničke radionice za roditelje i djecu.

 

DANI OTVORENIH VRATA GIMNAZIJE

Gimnazija i ove godine poziva sve zainteresirane učenike osmih razreda na Dan otvorenih vrata Gimnazije Duvrovnik koji će se održati 2. veljače u vremenu od 9:00 dio 12:00 sati u prostorima na trećem katu naše škole!

 

PARLAONICA

 

Je li bolje pročitati knjigu nego  pogledati film? Na to pitanje tražili su odgovor učenici 3.a razreda u školskoj parlaonici organiziranoj u knjižnici školske zgrade Centar. Razgovor se temeljio na lektiri Čudnovate zgode šegrta Hlapića i animiranom filmu nastalom prema tom djelu.

Bilo je puno argumenata za  čitanje knjige i  isto toliko za gledanje  filma. Obje su skupine, i afirmacijska i negacijska, jednako vješto  raspravljale. Povjerenstvo sastavljeno od dvojice učenika i učiteljice Snježane Viteškić  našlo se u teškoj situaciji. Na kraju su odlučili da je rezultat - neriješen!

 

Tijekom boravka u knjižnici učenik Roko Roca  predstavio je  veliki razredni pano  s crtežima o  Hlapićevim zgodama i nezgodama.

 

Raspravljanje u školskoj parlaonici bilo je zabavno  i zanimljivo pa smo se dogovorili da što prije pripremimo nove izazovne teme.

 

 

 

ZDRAVA HRANA?

Početkom ove školske godine najavljen  je u knjižnici  program „Zdrav duh u zdravu tijelu“ koji će se ostvarivati u suradnji s učiteljicom biologije Bojanom  Hrstić  tijekom cijele školske godine u obliku zanimljivih radionica, predstavljanja, predavanja, istraživanja, anketa, posjeta i  sl. Osnovni  je cilj ovog programa utjecati na mijenjanje stavova o prehrani i na sam način prehrane naših učenika.

 

Prva radionica u sklopu ovog programa nosila je naslov „Tražimo najnos“, a bavila se prepoznavanjem aromatičnog bilja koje se koristi u zdravoj, domaćoj prehrani našega kraja. Učenicima smo nudili da po mirisu prepoznaju uobičajeno aromatično bilje, povrće i voće. 

U ovom malom istraživanju sudjelovalo je  13 učenika viših razreda i deset učenika 4. b . Rezultati su nam pokazali da učenici teško prepoznaju uobičajene  sastojke dalmatinske kuhinje. S druge strane čips i smoki  su bez ikakvih teškoća odmah „nanjušili“. Zaključke izvedite sami!

Naša najbolja „njuškala“ nagrađena su zdravim prehrambenim proizvodima !

 

 

 

Ako želiš jabuku, trebaš protresti drvo

 

Tuđa je jabuka slađa.

Jabuka ne pada daleko od stabla.

Lijepa jabuka ponekad skriva crva.

Jabuka koja kasno sazrije , dugo stoji.

Crv ne čini jabuku.

Nemojte tražiti jabuke ispod stabla topole.

…zbrajati kruške i jabuke, rumen kao jabuka, zagristi u zelenu jabuku, jabuka razdora…

Jabuka je poznata kao kraljica voća, voće zdravlja. Ušla je u mnoge recepte svih naroda svijeta, ali  i u njihove poslovice i izreke. Ipak, često zaboravljamo na njezinu  ljekovitost i korisnost pa je 1990. odlučeno da joj se posveti jedan dan u godini. Tako je 20. listopada postao Dan jabuke.

Ove smo godine u našoj školi jabuci posvetili dovoljno vremena kako bi ona postala  „jabuka sloge“, znanja i zdravlja. U knjižnici smo organizirali malu izložbu jabuka, jabučnih proizvoda, kolača i kreacija od jabuke. Učenice 5. razreda govorile su o sastojcima jabuke, njezinoj povijesti i djelovanju na zdravlje. Predstavljeni su  plakati, čitane poslovice i izreke s jabukom u sadržaju  pa i priča o jabuci. S ekrana računala učenici su mogli pročitati čitav niz zanimljivosti o tom voću.

Svi su učenici viših razreda posjetili našu izložbu, poslušali izlaganja petašica  pa se i počastili  jabučnim čipsom i jabukama. Nadamo se da će zapamtiti: Jedna jabuka na dan – doktor je suvišan!

 

 

Noćni čitateljski susret

Tulum s(l)ova

 

I ove godine organizirali smo u školskoj zgradi Centar noćni čitateljski susret pod nazivom Tulum s(l)ova za učenike sedmih i osmih razreda. Sudjelovalo je trinaestero sedmaša i osmaša. Prema već pomalo uhodanom programu najprije smo se zagrijavali rješavajući asocijacije, potom smo čitali i na kraju – za opuštanje – gledali filmove Zagrebačke škole animiranog filma.

U tami u kojoj su svijetlile samo male svijeće, a čitači  se pri čitanju  pomagali džepnim svjetiljkama,  slušali smo te  večeri  ulomke iz romana Čudnovata istina i Bijeli klaun, početak priče Sretni princ, dio pripovijetke Voda, humoresku Vrtuljak, ulomak iz putopisa Besa  i pjesme More, Pahulje, pahulje bijele, Čiope, let, crta, Moj Dubrovnik, Kako se piše pjesma domovini, Volio bih da me voliš …  U  razmjeni dojmova i razmišljanja neprestano smo otkrivali  kako su pročitane riječi književnika Krilića, Miloša, Wildea, Nazora, Kishona, Horvata, Pupačića, Kaštelana… tajnovitim nitima povezane  sa životima svakoga od nas… Bilo je i svečano, i zanimljivo, i zabavno, i veselo…

Te iste večeri 26. listopada „zasjedale su sove“ u još 32 škole diljem Hrvatske. Mnoge su od njih imale sreću organizirati noćni boravak i zabavu u knjižnici do ranih jutarnjih sati.  Kako su se tulumaši proveli u pojedinim školama, može se vidjeti na njihovoj zajedničkoj mrežnoj stranici.

Projekt Tulum slova nastao je s ciljem razvijanja navike čitanja iz užitka, a potaknula ga je knjižničarka Draženka Stančić iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu. U prošloj školskoj godini u raznim aktivnostima projekta koje su se odvijale tijekom cijele školske godine sudjelovalo je 26 škola, a ove godine prijavljeno je sedam škola više. 

 

 

Ostale slike možete pogledati u galeriji.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
VREMENIK 2018./2019.
METEO PODACI

    

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi
 

Centar za sigurniji internet nudi mogućnost anonimnog prijavljivanja ilegalnog sadržaja te besplatni broj za savjete.

Netica nudi odgovore na pitanja korisnika o pravilnom i sigurnom korištenju interneta, ali i o nekim aktualnim temama u digitalnom svijetu.

 

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu...

Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

mgbiblioteka@gmail.com

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Sigurnost i zaštita djece na internetu

CMS za škole logo
Osnovna škola Marina Getaldića Dubrovnik / Frana Supila 3, HR-20000 Dubrovnik / os-mgetaldica-du.skole.hr / ured@os-mgetaldica-du.skole.hr
preskoči na navigaciju