preskoči na sadržaj

Osnovna škola Marina Getaldića Dubrovnik

 > Naslovnica
vijesti

Četvrtaši na školi u prirodi

Autor: JOSIPA VRAGOLOV, 25. 4. 2018. 07:51

U utorak 24. travnja naši su učenici četvrtih razreda u pratnji svojih učiteljica i psihologinje Jadranke Zlošilo rano ujutro krenuli na školu u prirodi!

Autocestom prema Ogulinu prvo su stigli do Sinja. Prošetali su se Alkarskim trkalištem te se fotografilrali uz spomenik "Alkar" uz priču o obrani Sinja od Turaka, bitciu kojo se i danas u čast održava Sinjaska Alka kao izvorni i vjerodostojni pokrtni spomenik kulture. Posjetili su i Muzej Sinjske alke u pratnji kustosa, a nakon ručka u Seoskom gospodarstvu organizirane su razne igre gdje su jako zabavili.

U srijedu 25. travnja odlaze na sjeverne obronke Velebita gdje će posjetiti mjesto Krasno i njegovu anjznačajniju crkvu Majke Božje Krasnarske. Danas su i u posjeti Muzeju šumarstva, pilani i sirani. Posjetili su velebitsko selo Kuterevo u kojem se nalazi utočište za medvjediće. Nakon povratka u Ogulin posjetili su Đulin ponor, Crkvu svetog Križa te Ivaninu kućnu bajku. To je multimedijalni centar poznate hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić u kojem su odali počast za sva prekrasna djela kojima je obogatila našu književnost.

Danas 26.4. naši četvrtaši idu na Plitvička jezera gdje će provesti cijeli dan. NP Plitvice smješten je izmešu planina Mala kapela i Plješivica, ubraja se mešu najljepše prirodne znamenitosti u Europi i čini ga skupina od 16 jezera. Nakon ručka razgledat će park u pratnji stručnog vodiča, voziti se vlakom i brodićem preko jezera Kozjak.
Ne sumnjamo kako će im biti prekrasno!

Fotografije možete pogledati ovdje.

Pratite nas i saznajte što će još raditi danas!

 [više]

Noć knjige u našoj školi

Autor: JOSIPA VRAGOLOV, 24. 4. 2018. 12:41

Povodom manifestacije Noć knjige koja se održava 23. travnja u našoj školi je bilo mnoštvo događanja!

U zgradu na Pločama je tijekom 6. školskog sata došao dječji pisac Želimir Hercigonja koji je predstavio svoje knjige, čitao svoja djela i zabavljao okupljene učenike. Na ovom književnom susretu sudjelovali su učenici iz produženog boravka u pratnji učiteljice Andree te učenici predmetne nastave. Osim što nas je osvojio svojim djelima, oduševio nas je humorom, otvorenošću, opuštenošću i ljubavi prema knjigama. Na kraju susreta okupljeni su mogli kupiti knjige, dobiti autograme i fotografije, a novinari Betina zrcala postavili su mu par pitanja za školski list.

Inicijativom profesorice engleskog jezika Lući Rilović profesori su se fotografirali iza izabrane knjige, a učenici su u anketi morali pogoditi čije se lice krije iza kojeg naslova. Izložba fotografija postavljena je u hodniku ispred knjižnice na Pločama te su učenici svoje potpisane anketne listiće ubacivali u kutiju. Pobjednik s najviše pogođenih imena će se objaviti danas tijekom dana!Popodne se u školskoj zgradi Centar događala prava knjiška magija!

Profesorica engleskog jezika Lući Rilović organizirala je tri radionice za sve školske uzraste.

Učenici 1-4 r su prvo igrali inačicu glazbenih stolica – kad bi glazba završila sjeli bi na najbližu stolicu i čitali knjigu odloženu na stolicu.  Zatim su slušali dvije priče – Don't Let the Pigeon Stay Up Late i Don't Let the Pigeon Drive the Bus. Na kraju smo ponovili pravila čuvanja knjiga iz knjižnice izradom i ukrašavanjem knjižice Don't Let the Pigeon Ruin the Library Book

Peti razredi su prvo rješavali upitnik o čitalačkim navikama kroz koji se provukla i tema književnih žanrova, a zatim spajali opise žanra s nazivom. Nadalje, isprintane naslovnice knjiga različitih žanrova koje su bile razmještene po učionici svrstali su pod odgovarajući žanr na ploči. Spajali su i naslove knjiga s naslovnicama na kojima je sami naslov bio prekriven, izvatke iz teksta s naslovnicama, naslov knjige s kratkim opisom s poleđine knjige, odabrali žanr te izmislili naslov, kratki sadržaj, prvu scenu, kratki dijalog i zadnju scenu. Na kraju su odradili i mali quiz poznavanja tipičnih detalja iz knjiga svakog žanra.

Osmaši su prvo riješili upitnik o knjigama u svojoj privatnoj knjižnici. Zatim su rješavanjem kviza saznali spadaju li u kategoriju knjiških moljaca. Različitim vrstama zadataka umetanja i spajanja saznali su i deset navika okorjelih knjiških moljaca (10 Things Only Hardcore Bookworms Do), zašto su knjige uvijek bolje od dečkiju/cura (10 Reasons Why Books Are Always Better Than Boys/Girls) te što očekivati ako izlaziš s knjiškim moljcem ( Things To Expect When You Date A Reader).

U knjižnici su se održavale radionice hrvatskog jezika. Dvije učenice 7. razreda predstavljale su strip o Marku Maruliću i tako obratile pozornost na Dan hrvatske knjige (22. travnja). Održala se i literarna brzopotezna lutrija u kojoj su učenici trebali pogoditi iz kojeg je djela citat kojeg su izvukli iz kutije. Nakon projekcije kratkog animiranog filma „Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea“ održao se knjižni kviz i čajanka. U kvizu je sudjelovalo 5 ekipa, a najbolja je osvojila knjige! Voditeljice projekta su profesorice Katica Lujo, Ana Lokas i knjižničarka Josipa Vragolov.

Profesorica geografije Ana Lučić pripremila je Georadionice, a teme su bile: noćno nebo, zapisi o geografskim otkrićima te ilustracija – izvor informacija.

Profesorica Likovne kulture Antonia Muhoberac-Kesovija otvorila je raznoliku likovnu izložbu učenika predmetne nastave. Izrađivali su straničnike s motivima Dubrovnika te omote knjiga.

Zahvaljujemo svih profesorima na trudu i učenicima na sudjelovanju, nadamo se da će i sljedeće godine ovaj posebni dan (a i noć) biti obilježen radionicama, izložbama, kvizovima, susretima i čitanjem.

Naša učenica 6.b razreda Zoe Tolj uradila je kratki video. Pogledajte!

Fotografije cijelog dana pogledajte ovdje.

PODSJEĆAMO!

15 minuta čitanja dnevno dovoljno je da dijete:

 • Vježba moždane stanice
 • Poboljšava komunikacijske vještine
 • Uči o svijetu oko nas
 • Uči nove riječi
 • Razvija maštu i kreativnost
 • Postaje bolje u školi
 • Zabavlja se, opušta i nasmije
 • Izgradi bolje međusobne odnose
 [više]

Trećaši na Putu za Emaus

Autor: JOSIPA VRAGOLOV, 24. 4. 2018. 08:12

Naši trećaši, ovogodišnji prvopričesnici, su jučer 23. 4., u sklopu nastave vjeronauka, imali svoj simbolični „Put u Emaus“, do Danača. Sa svojom vjeroučiteljicom s. Finkom i u pratnji teacher Anite i gosp. Stojanke, asistentice u nastavi, na putu i tijekom boravka na Dančama otkrivali su bitne značajke tog poznatog i dragocjenog biblijskog putovanja. Poput dvojice učenika i naši trećaši na tom putovanju:

 • „Razgovarahu o svemu što se dogodilo s Isusom“
 • Slušali su tumačenje Pisma
 • Kušali razlomljen kruh i
 • otkrivali razliku između svagdanjeg i euharistijskog kruha.

Na kraju su se, zajedno sa svojim voditeljicama, radosno vratili u „svoj Jeruzalem“, u školu i u obitelj.

Vjerujemo da će ovo lijepo iskustvo pamtiti i trajno osluškivati Isusov poziv:

 „Gdje god bili i kamo god išli, OSTANITE U MOJOJ LJUBAVI!"

Fotografije pogledajte ovdje.

 [više]

Dan planeta Zemlje

Autor: JOSIPA VRAGOLOV, 23. 4. 2018. 08:14

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje 22. travnja 2018. godine učenici 2.a razreda i likovne grupe koju vodi učiteljica Lidija imali su pune ruke posla! Tijekom prošlog tjedna u nizu radionica izrađivali su zanimljive kreacije od plastičnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, a koje često završe u smeću.

Radove su poslali na likovno-kreativni natječaj "Plastično nije fantastično" koji je organizirao Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika. Radovi će biti izloženi na izložbi na Lokrumu, a sve fotografije radionica pogledajte ovdje.

 [više]

Dodjela nagrada za natječaj "Hrvatska kakvu želimo"

Autor: JOSIPA VRAGOLOV, 20. 4. 2018. 08:25

Jučer je u hotelu Lero održana svečana dodjela nagrada Nagradnog natječaja za dječje literarne i likovne radove ”Hrvatska kakvu želimo”. Na natjecanju su sudjelovala djeca iz osnovnih škola diljem županije u kategorijama likovnih i literarnih radova, a ukupno se s područja županije prijavilo 19 škola, od čega njih 17 je sudjelovalo i dostavilo ukupno 98 radova –  38 literarnih i 60 likovnih.

Među njima je i naša učenica Ana Baletić koja je u pratnji svoje mentorice Ane Lokas sudjelovala u dodjeli nagrada i prigodnom programu.

Natječaj je u sklopu procesa izrade Nacionalne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u suradnji Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje i DUNEA-om kao Regionalnim koordinatorom. Natječaj je bio namijenjen osnovnoškolcima, a DUNEA kao Regionalni koordinator je natjecanje na regionalnoj razini organizirala zajedno sa Dubrovačko-neretvanskom županijom.

Nagrade i potvrde o sudjelovanju najboljima su dodijelili državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, a učenike i njihove mentore nakon dodjele nagrada razveselio je i nastup iznenađenja plesnog studija Step ‘n Jazz.

 [više]

Učenici 4. b razreda u adrenalinskom parku Cadmos Village

Autor: JOSIPA VRAGOLOV, 18. 4. 2018. 18:06

Ove veljače na Školskom maškaranom danu naš 4.b razred osvojio je prvo mjesto. Nagrada za najbolju masku bila je odlazak u adrenalinski park Cadmos Village u Konavlima. Danas su sa svojom učiteljicom posjetili park i odlično se zabavili!

Bila je to nezaboravna avantura...

Sve fotografije pogledajte ovdje.

 [više]

Prvašići u Prirodoslovnom muzeju

Autor: JOSIPA VRAGOLOV, 18. 4. 2018. 14:27

Danas su naši učenici prvih razreda u pratnji svojih učiteljica Marine i Ivane te teacher Anite posjetili Prirodoslovni muzej Dubrovnik.

U sklopu programa Festivala znanosti održana radionica „Znanost papirnatih aviona- zašto je Bernoulli zakon“ u kojoj su članovi Aerokluba Nimbus iz Dubrovnika predstavili zakone koji upravljaju letom ptica, ali i kontroliraju rakete, jedrilice i papirnate avione. Na kraju radionice održano je natjecanje u izradi papirnatih aviona.

 

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
 
VREMENIK 2017./2018.
METEO PODACI

    

Kalendar
« Svibanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi
 

Centar za sigurniji internet nudi mogućnost anonimnog prijavljivanja ilegalnog sadržaja te besplatni broj za savjete.

Netica nudi odgovore na pitanja korisnika o pravilnom i sigurnom korištenju interneta, ali i o nekim aktualnim temama u digitalnom svijetu.

 

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu...

Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

mgbiblioteka@gmail.com

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Sigurnost i zaštita djece na internetu

CMS za škole logo
Osnovna škola Marina Getaldića Dubrovnik / Frana Supila 3, HR-20000 Dubrovnik / os-mgetaldica-du.skole.hr / ured@os-mgetaldica-du.skole.hr
preskoči na navigaciju